Historia

Isokarin tila on perinteinen satakuntalainen kalastajatila joka sijaitsee omalla saarellaan Porin edustalla. Tilan rakennuksista päärakennus, partiotupa, venevaja, navetta ja maakellari ovat rakennettu 1920-luvulla. Päärakennus on kunnostettu 1990-luvulla kaupungin työllistämisprojektina, jolloin tilalle rakennettiin myös tie sekä veneväylä. Partiotuvan päädyssä ollut vanha savusauna paloi 2005 jolloin tupaa remontoitiin ja sen päätyyn rakennettiin nykyisiä nukkumatiloja. Samalla rakennettiin myös uusi rantasauna sekä wc-tilat. Tila on ollut vakituisesti asutettuna aina 1970-luvun lopulle saakka.

isokarin tila, partiotuvan keittiö

Kuva Isokarin tilan partiotuvan keittiöstä

Isokarin tilan rakennuksista mielenkiintoisin on partiotupa. Tupa on muurattu erikokoisista lankuista sekä lankunpäistä savella. Tämä on tyypillinen sahojen lähialueiden ja sahatyöläisten rakennus. Työläiset saivat ottaa päivittäin mukaansa sen verran lankun- ja laudanpalasia kuin kerralla saivat repussa kulkemaan. Ilmaisilla rakennusmateriaaleilla sai tehtyä vähitellen oman talon.

Isokarin tila, päärakennuksen olohuone

Kuva Isokarin tilan päärakennuksen olohuoneesta

Päärakennuksessa on ihasteltavana iso leivinuuni sekä kaksi upeaa kunnostettua kaakeliuunia. Päärakennuksen keittiöstä ja pikkuhuoneesta olemme tehneet nukkumatiloja, mutta olohuoneen puolella pääsee entisajan tunnelmaan, tila sopii hyvin juhla- tai kokoustilaksi.